Saco Lake Wellness Centre

Instructors: Jeremy Ficca, Wolfgang Spengler

January - March 2017

6 week project from analyzing the site to designing for the site

 

To design a bath house that focuses on materials and experience within the forest located near the Saco Lake.

As the occupant enters the bath house from the north on the upper level, one walks through the space that allows one to prepare for the water. At the end of that area is a staircase that leads one down and around the square atrium. The middle floor acts as a transition level between the wet and dry area. Focus on using concrete and wood as materials that make up the bath house. The dry area is indicated by the wood and the wet area by the concrete. The bottom floor consists of the saunas and pools. Saunas are snuggled within the sloped site, almost cave-like, whereas the pools are located based on water temperature and demand.

Experimented with rockite to incorporate as part of final model. Casted the lower floor ground with rockite.

 
3-4-Sectional-Perspective.jpg

Sectional Perspective

Section cut from N-S showing the entrance into the bath house, the courtyard/atrium, the stairs around the atrium, the concrete cave-like sauna rooms, and resting areas along the south facade.

3-7-Render-Plot-(Final).jpg

Renders

(1) Entrance to the bath house

(2) Wide view on the mezzanine floor

(3) Wide view looking at the saunas and the south facade

(4) View of the hot pool room

3-7-Plans-(Final).jpg

Plans

From entrance level down to the utility room level

 
Three-Diagrams.jpg
Studio part 1b (for Jan 30).jpg